• Novinky

    • Ako rozoznať podozrivé spoločenstvá?
      • Ako rozoznať podozrivé spoločenstvá?

      • 8. 11. 2022
      • Milí rodičia, kolegovia a žiaci. S nástupom novembra sa na našej škole venujeme problematike násilia a šikany (nielen) v školskom prostredí. V súvislosti s touto témou máme pre Vás letáčik, ktorý rieši problematiku nebezpečných skupín, spoločenstiev alebo komunít. V súčasnosti zaznamenávame čoraz väčšie množstvo skupín, ktoré zdanlivo a mylne ponúkajú ,,pravý zmysel života" alebo ,,zmenu". Takéto spoločenstvá to však nikdy nechcú zadarmo. Keďže častokrát nevieme, čo môžeme robiť, môže to mať fatálne následky, preto sme si pre Vás, rodičov, učiteľov a žiakov dovolili uverejniť cenné informácie, v ktorých sa dozviete, ako rozpoznáte tieto podozrivé spoočenstvá, čím sa vyznačujú, a prečo by ste do nich nemali vstupovať. Rodičia a pedagógovia nájdu v letáku užitočné informácie o tom, čo si môžu všímať na správaní dieťaťa, ktoré vstúpilo do niektorého zo spoločenstiev, ktorých príklady sú uvedené v letáčiku. V závere letáku nájdete kontakty pomoci na odborníkov a organizácie, na ktoré sa môžete obrátiť. Veríme, že poznatky z letáčika budú pre Vás užitočné a pomôžu Vám lepšie rozlíšiť bezpečné skupiny od tých nebezpečných a podozrivých, ako už hovorí samotný nadpis článku. 
        Letáčik nájdete tu dole pod textom- je vo formáte PDF, stačí naň kliknúť. 
        V prípade akýchkoľvek otázok, námetov alebo pripomienok nás môžete kotaktovať. Poradíme Vám aj v tomto mesiaci: romana.gacikova@zsknk.sk (školská psychologička); maria.gavendova@zsknk.sk; maria.moskalova@zsknk.sk (školské špeciálne pedagogičky).
        Všetkým Vám prajeme dni plné zdravia a pohody.

                                                      Za inkluzívny tím Romana Gacíková- Vaša školská psychologička
    • Poklady medzi nami, poklady v nás
      • Poklady medzi nami, poklady v nás

      • 17. 10. 2022
      • Takmer celá škola rozpráva o tom, ako sa nám darilo vo štvrtok na Literárno-dejepisnej exkurzii so žiakmi 7. ročníka na Liptove. Okrem toho, že sme viac než tri hodiny cestovali do Liptovského Mikuláša, na prvý pohľad sa zdalo, že to bude vydarený výlet. Žiaci sa niečo nové naučili, videli múzeá v Liptovskom Mikuláši, archeoskanzen Havránok  a potešili aj nádherné jesenné výhľady na Liptovskú Maru.

        Pravé dobrodružstvo na nás čakalo až na ceste späť. Niekde medzi Ivachnovou a Ružomberkom  sa nám autobus pokazil. Stáli sme v kolóne a zrazu sa všetko v autobuse vyplo, autobus nešiel, zastavil uprostred cesty. Šikovný vodič po prehliadke urobil malý zázrak a autobus sa mu podarilo naštartovať a posunúť bližšie ku krajnici niekoľko metrov ďalej k neznámej poľnej ceste. Deti hneď využili príležitosť, preskúmali poľnú cestu, potom sa hrali hry. Prvá hodina prebehla hladko, všetci sme čakali na technika, ktorý mal pomôcť vodičovi opraviť autobus. Počas druhej hodiny sme zistili, že existuje aplikácia waze (o ktorej sme my učiteľky dovtedy nepočuli), deti nám ukazovali, aká premávka nás čaká, kde sú kolóny a kde sa nachádzame my. Stali sme sa medzitým mediálnymi hviezdami. Z rádia sa ozývalo: ,,Na ceste medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom sa nachádza nebezpečný biely autobus plný detí. Dávajte si pozor!“ Mali sme z nečakanej mediálnej slávy veľkú radosť.

        Tretia hodina  čakania začínala byť kritická. Nie, nebili sa, neboli nervózni. Boli hladní a smädní. Počas tejto hodiny sme si uvedomili, aký poklad je čistá voda, kúsok rožka alebo chlieb od mamy. Každá kvapka vody bola vzácna, deti sa delili o keksíky, chlebíky, aj o poslednú žemľu nájdenú na dne ruksaka bol tiež nesmierny záujem. Literárno-dejepisná exkurzia sa nám rozšírila aj o zemepisnú. Nikto netušil, že pri Ružomberku je letisko, kým neuvidel vzlietnuť prvé lietadlo, že o tri kilometre ďalej je najbližšia čerpacia stanica, že Ružomberok je vzdialený 7 kilometrov atď. Niektoré deti sa dokonca ponúkli, že pôjdu na ,,benzínku“ a kúpia pre všetkých občerstvenie, čo sme však museli hneď zamietnuť.

        Po troch hodinách prišiel pán technik a spolu s vodičom opravili autobus a my sme sa s malou dušičkou, ale s veľkou nádejou, že všetko dobre dopadne, pobrali domov. Keď autobus šťastne zastavil pri základnej škole, deti odmenili trpezlivého vodiča potleskom.

        Počas exkurzie sme zistili, že poklady netreba hľadať, že sú medzi nami, objavili sa v podobe trpezlivého vodiča Karola Špaleka, v podobe pána Miroslava Škrobiana, ktorý nám prišiel na pomoc vo svojom voľnom čase, v podobe rodičov, ktorí boli vystrašení, no snažili sa nám pomôcť a zomkli sa, aby zabezpečili šťastný návrat detí do domovov a v podobe  pani zástupkyne Anny Poštekovej, ktorá informovala rodičov o vzniknutej situácii.

        Najväčší poklad, ktorý sme objavili, bol ukrytý v našich siedmakoch. V najťažších chvíľach prejavili solidaritu a spolupatričnosť.  Mnohokrát  si neuvedomujeme, aké osobnosti nám rastú pred očami a akými osobnosťami dokážu byť, sú to mladí ľudia, ktorých by ste chceli stretnúť, keď budete v núdzi. Na záver už len jedna milá spomienka. Keď sme sa na druhý deň rozprávali o exkurzii, jeden žiak povedal: ,,Pani učiteľka, to bol najkrajší výlet, aký som kedy zažil!“

        Ďakujeme všetkým za všetko. Eva Svrčková a Jana Kuljovská

    • Ako si udržiavať každodennú psychickú pohodu
      • Ako si udržiavať každodennú psychickú pohodu

      • 12. 10. 2022
      • Vážení rodičia, kolegovia, milí žiaci. 10.október sa spája nielen s jeseňou, ale aj s Dňom duševného zdravia. Svetová zdravotnícka organizácia tento pojem vysvetlľuje ako stav celkovej pohody, kedy okážeme vykonávať každodenné činnosti, zvládať stres a svojou prácou prispievame do našej spoločnosti. Čo to ale znamená pre vás byť v pohode?
        V dnešnej rýchlej dobe je často náročné udržať si optimizmus a dobrú náladu, ale nemali by sme zabúdať, že naše duševné zdravie je rovnako dôležité ako to fyzické. Nezabúdajte, že to, ako sa cítitte, môže ovplyvniť vašu náladu, výkonnosť v práci, vzťahy s deťmi, priateľmi a partnerom. 
        V článku nájdete užitočné tipy, čo môžete denne robiť pre svoju duševnú pohodu a dobrú náladu. Okrem tipov sme pre vás zozbierali kontakty pomoci, pokiaľ by ste potrebovali obrátiť sa na odborníkov pre Vae problémy. Veríme, že bude pre Vás článok nápomocný a nájdete si ten svoj spôsob pre kažodenný pocit pohody a rovnováhy. Článok nájdete v podobe linku pod textom (stačí naň kliknúť- je vo forme videa).
        Nezabúdajme, že rovnako, ako bolí telo, môže bolieť aj naša duša. Pomoc je možná a existuje pre každého z nás!
        V prípade Vašich otázok, pripomienok nás kontaktujte, sme tu pre Vás aj v októbri: maria.gavendova@zsknk.sk; maria.moskalova@zsknk.sk (školské špeciálne pedagogičky)
        romana.gacikova@zsknk.sk (škoplská psychologička).

         Všetkým prajeme veľa pozitívnej nálady a pohodové dni,
                                                                                                    Romana Gacíková- Vaša školská psychologička
    • Erasmus plus
      • Erasmus plus

      • 10. 10. 2022
      • ZŠ Mládežnícka sa opäť zapojila do projektu Erasmus plus

         

        Erasmus + je nový program EÚ, ktorý podporuje aktivity v oblasti vzdelávania a poskytuje granty pre široké spektrum akcií a aktivít. Program podporuje organizácie, ktoré sa môžu zapájať do projektovej spolupráce a v rámci partnerstiev zdieľať inovácie vo vzdelávaní. Poskytuje príležitosti pre ľudí pracujúcich v sektore školského vzdelávania, aby mohli rozvíjať svoje odborné schopnosti a spolupracovať s partnermi v Európe.

        V šk. roku 2021/2022 sa opäť štyria pedagogickí pracovníci našej školy - učitelia cudzích jazykov a špeciálna pedagogička zapojili do projektu s cieľom zlepšenia svojich profesijných a jazykových kompetencii, získania nových skúseností a zručností v oblasti vzdelávania anglického jazyka a práce so žiakmi so špeciálnymi potrebami. V rámci tohto projektu sa zúčastnili štruktúrovaných kurzov, ktoré im poskytli možnosť nazrieť aj na súčasný stav vzdelávania v rámci  iných štátov, porovnať ich postupy a možnosti inklúzie žiakov so špeciálnymi potrebami v bežnom vyučovacom procese a inšpirovať sa novými metódami a postupmi práce, ktoré by mohli pomôcť zefektívniť vzdelávací proces i na našej škole. Zároveň reprezentovali školu a naše mesto v krajinách EÚ a nadviazali nové kontakty pre ďalšiu spoluprácu.

      • ŠKOLSKÉ MLIEKO

      • 8. 9. 2022
      • Aj v školskom roku 2022/2023 sa naša škola opäť zapojila do programu "Školské mlieko". Tak ako po minulé roky aj tentokrát je cieľom zvýšiť spotrebu mlieka🥛 u detí a žiakov a podporiť tak ich zdravý životný štýl 🦴 💪 🦷 a stravovacie návyky.Novinkou je bezlaktózové mlieko Lakto free brejky, ktoré budú môcť poberať žiaci s intoleranciou na laktózu.

        Mgr. Lenka Zuščáková (koordinátorka programu "Školské mlieko“)

      • OZNAM ŠKOLSKEJ JEDÁLNE

      • 19. 8. 2022
      • Základná škola Mládežnícka 1343, 023 02  Krásno nad Kysucou Školská jedáleň pri základnej škole Mládežnícka 1343, 023 02  Krásno nad Kysucou

         

        Príloha k zápisnému lístku stravníka

         

        Podmienky organizácie režimu stravovania v školskom zariadení a podmienky úhrady nákladov na stravovanie:

         

        • Režijný poplatok na čiastočnú úhradu režijných nákladov 0,35 € na každý obed
        • Zákonný zástupca dieťaťa/žiaka uhrádza príspevok na stravovanie a čiastočne režijné náklady vopred, najneskôr do 10. dňa v mesiaci na účet školskej jedálne číslo: SK35 0900 0000 0003 1422 3792
        • V prípade neprítomnosti dieťaťa/žiaka v škole je povinnosťou zákonného  zástupcu odhlásiť dieťa zo stravy deň vopred do 14:00 hod.  
          • osobne u vedúcej ŠJ do 14:00 hod.;  
          • telefonicky na tel. č.: 041/43 85 179, 0907 428 752;  
          • on-line na web-stránke školy: www.zsknk.edupage.org (po zadaní prihlasovacích údajov k internetovej ŽK)  
          • cez aplikáciu EDUPAGE v mobilnom telefóne (treba stiahnuť zdarma z internetového obchodu GooglePlay alebo AppStore)  
          • v pondelky odhlasujeme od 6:00 do 06:30 hod. telefonicky.

         

        • Za neodobratú, alebo včas neodhlásenú stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje!
        • Obedy sa vydávajú v čase od 11:00 hod. do 13:30 hod.
        • Na základe zápisného lístka na školský rok 2023/2024 a pri uhradení stravného, bude žiak prihlásený na celý školský rok. V prípade ochorenia alebo pri ukončení stravovania je nutné túto zmenu včas nahlásiť v kancelárii vedúcej školskej jedálne.
        • V prípade náhleho ochorenia žiaka, kedy už nie je možnosť odhlásiť  sa vopred, je možné v prvý deň PN odobrať stravu do prinesených čistých nádob v čase výdaja stravy od 11:00 do 11:30 hod.
        • Pri úhrade, je dôležité použiť variabilný symbol stravníka. Novým stravníkom bude variabilný symbol pridelený po odovzdaní zápisného lístka. Stravníkom, ktorí sa už stravovali v ŠJ, variabilný symbol ostáva.  
        • Preplatky za stravu budú vrátené v mesiacoch Júl, August 2024 na účty uvedené v zápisných lístkoch.
        • Po skončení stravovania je povinnosťou stravníka vrátiť do školskej jedálne ČIP!!

                                                                                          

        Vojtušová Anna    vedúca školskej jedálne

      • Ukončenie školského roka

      • 6. 7. 2022
      • Príhovor deviatakov

        Vážený pán primátor, vážený pán riaditeľ, milí učitelia, drahí žiaci,
        rodičia a hostia!
        Dnešný deň je deň koncov a deň začiatkov. Dnes sa mnohým zdá, že sa všetko
        končí. Veď je predsa koniec školského roka! Končí sa príprava na vyučovanie, ranné
        vstávanie, končí sa s písaním úloh, končí sa s učením a všetci sa nesmierne tešíme
        na začiatok. Dnes sa začínajú vytúžené prázdniny, dni oddychu, slobody, nových
        priateľstiev.
        Iba prednedávnom sme stáli na tomto mieste, aby sme privítali nový školský
        rok a dnes tu stojíme opäť, aby sme sa s ním rozlúčili. Iba prednedávnom sme tu stáli
        ako malí neskúsení prváčikovia. S napätím sme očakávali svoje prvé vysvedčenie
        a dnes tu stojíme, aby sme si z rúk našich triednych učiteliek zobrali to posledné.
        Už od prvých dní nám škola otvárala brány poznania. Vďaka pani učiteľkám
        na prvom stupni sme sa naučili čítať a písať prvé písmenká, prvé slová i vety, objavili
        sme krásu matematiky, prírodných vied aj výchovných predmetov. Milé pani učiteľky,
        ďakujem vám v mene všetkých deviatakov za to, že ste položili pevné základy nášmu
        vzdelaniu!
        Veľká vďaka patrí aj vám, pani učiteľky a páni učitelia z druhého stupňa, vy ste
        na základy postavili múry. Trpezlivo ste pri nás stáli päť rokov, zažili s nami to dobré
        i to zlé, naučili sme sa fungovať prezenčne aj dištančne, ale najmä, priviedli ste nás
        s batohom vedomostí, hodnôt a skúseností na prah dverí, za ktorým nás čaká
        dobrodružstvo  menom ŽIVOT.
        Pán riaditeľ, pani zástupkyne a zástupca, vy ste boli strechou nášho vzdelávania
        a výchovy. Na strechu sa nepozeráme každý deň, ale vieme, že bez nej by dom nebol
        domom, rovnako ako by škola bez vás nebola školou. Budete nám chýbať!
        Posledné slová patria aj vám, milí spolužiaci. Stále sa samých seba pýtame:
        „Je to naozaj koniec?“ Zdá sa nám neuveriteľné, že je už rad na nás, aby sme
        odovzdali žezlo, pretože náš čas vypršal. Ďakujem vám v mene všetkých za spoločné
        chvíle strávené v škole, ďakujem za priateľstvá, hry a spoločné bláznovstvá, ďakujem
        za milé slová, úsmevy a vaše otvorené srdcia.
        Ján Amos Komenský povedal: „Na dobrom začiatku všetko záleží.“ Vážený
        pedagogický zbor, vážení hostia, milí žiaci, od tejto chvíle vám všetkým prajem, aby
        ste dôverovali čaru začiatkov a slávnostne oznamujem, že vypínam zvuk, potom aj
        obraz, dnes na hodinu už nikto nepríde...

    • Bitka vysvedčenie nezmení
      • Bitka vysvedčenie nezmení

      • 1. 7. 2022
      • Vážení rodičia, milí žiaci. Školský rok sa oficiálne skončil 30.6.2022 a žiakom začali letné prázdniny. 
        Práve s koncom školy sa spája aj odovzdávanie vysvedčení, ktoré môže pre niektorých znamenať chvíle radosti z dobrých výsledkov, ale aj smútku z menej dobrých známok. 
        V tomto článku sme si pre Vás pripravili odporúčania a tipy, čo môžete urobiť v rípade, ak vysvedčenie Vášho dieťaťa nie je také, ako ste si možno priali. Nezabúdajte, že aj Váš prístup k učebným povinnostiam dieťaťa hrá významnú úlohu v jeho vzdelávacích výslekoch. Bitka, tresty či zákazy samotné známky nezmažú ani nezmenia. Dôležitá je Vaša pomoc a ochota nájsť vhodné riešenie pre zlepšenie známok Vášho dieťaťa či spôsob, akým pomôžete dieťaťu riešť ťažkosti počas celého školského roka. V záverečnej časti článku sa nachádza aj letáčik pre žiakov (nachádza sa aj na nástenke našej školy), ktorý sa týka spôsobu komunikácie v prípade menej dobrých známok na vysvedčení. Veríme, že pre Vás budú tieto tipy nápomocné a spoločne s Vašimi deťmi nájdete riešenie. Článok nájdete pod týmto textom v podobe odkazu (stačí naň kliknúť, je vo forme videa).
        Zároveň Vám všetkým, milí rodičia, žiaci a kolegovia, chceme zaželať príjemné prežitie letných prázdnin. Užite si tieto dva mesiace s ľuďmi, ktorých máte radi, vytvárajte si spoločné zážitky a nezabudnuteľné okamihy, až máte pekné spomienky. A hlavne, užívajte v zdraví a s dobrou náladou :-)

        Za inkluzívny tím
                                      Romana Gacíková- Vaša školská psychologička
        P.S.: Ad Revidendum september 2022 :-)
      • Od semienka až na chlieb

      • 30. 6. 2022
      • Naši šikovní druháci si zasadili semienka rôznych byliniek a zeleniny. Starostlivo sa o ne starali a z bohatej úrody si pripravili zdravé chutné pomazánky.

      • V ruke s tabletom zoznám sa so svetom

      • 13. 6. 2022
      • Žiaci piateho ročníka pod vedením p. učiteľov Lenky Zuščákovej, Veroniky Chrenšťovej a Petra Kulicha realizovali  projekt "V ruke s tabletom zoznám sa so svetom" z grantového programu e-Školy pre budúcnosť 2021/2022. Výsledky ich usilovnej práce si môžete pozrieť tu.

    • Ako môžeme rozvíjať tvorivosť u detí?
      • Ako môžeme rozvíjať tvorivosť u detí?

      • 10. 5. 2022
      • Milí rodičia a kolegovia. Máme tu mesiac máj a s ním aj nový článok, ktorý sme si pre Vás pripravili. Ako môžte vidieť v názve, témou je tentokrát tvorivosť a možnosti jej rozvoja. V článku Vám stručne vysvetlíme, čo samotná tvorivosť znamená a nájdete v ňom užitočné tipy, ako ju môžete rozvíjať a podporovať u Vašich detí. Možno si poviete: veď na to je predsa škola, aby ich to naučila! Z časti máte pravdu. Nezabúdajte však na to, že dieťa sa mnoho vecí dokáže naučiť nielen počas vyučovania, ale aj doma, v jeho rodine. Aj vy môžete svoje deti podporovať v kreatívnom myslení, v tvorbe nových riešení a nápadov. Chce to pravidelný tréning a vytvorenie priestoru pre zlepšovanie tejto schopnosti, ktorú máme k dispozícii každý z nás. 
        Stačí chcieť prejaviť snahu skúšať, poznávať, a predovšetkým, nebáť sa chýb! 
        Na záver pripájame čínske príslovie o tvorivosti: ,,Nebojte sa pomalého kroku. Bojte sa toho, keď stojíte na mieste." 
        Všetkým Vám prajeme úspešné dni v hľadaní kreatívnych myšlienok a výtvorov :-)

        V prípade Vašich otázok, námetov nás môžete kontaktovať, sme tu pre Vás aj v tomto mesiaci: romana.gacikova@zsknk.sk (školská psychologička); maria.gavendova@zsknk.sk, maria.moskalove@zsknk.sk (školské špeciálne pedagogičky)
        Prajeme Vám dni plné zdravia a úsmevu.
                                                              Za inkluzívny tím
                                                                           Romana Gacíková, Vaša školská psychologička
    • Školská zrelosť
      • Školská zrelosť

      • 12. 4. 2022
      • Milí rodičia a kolegovia, v súvislosti s blížiacim sa zápisom predškolákov do prvého ročníka Vám ponúkame možnosť pozrieť si krátke video, ktoré vysvetľuje pojem školská spôsobilosť a školská zrelosť. Článok taktiež poskytuje vhľad o tom, aké telesné, rozumové, emocionálne a sociálne kompetencie by mal budúci prváčik spĺňať v rámci kritérií pre nástup do školy. Článok veľmi jasne a stručne vysvetľuje jednotlivé oblasti vývinu dieťaťa, ktoré je zrelé a pripravené na školu a uvádza aj znaky, ktoré sú ukazovateľom nezrelosti, kedy je vhodnejšie konzultovať ťažkosti s odborníkom a zvážiť odklad školskej dochádzky. Veríme, že bude pre vás tento krátky článok (vo forme videa, stačí kliknúť na červené tlačidlo pre prehratie) užitočný a získate potrebné informácie. Okrem toho Vám sem prikladáme súbor vo formáte PDF, kde sa nachádzajú pracovné listy a cvičenia, ktoré môžete vyskúšať s Vašimi deťmi na precvičenie a tréning zručností potrebných pre prvý ročník v základnej škole. 
        Všetkým budúcim prvákom a prváčkam prajeme úspešné prijatie do školy a veľa úspechov :-)
                   Za inkluzívny tím 
                                                  Romana Gacíková- Vaša školská psychologička 
         
    • Poruchy príjmu potravy
      • Poruchy príjmu potravy

      • 12. 4. 2022
      • Milí rodičia, je tu apríl a s ním aj nový článok, ktorý sme pre Vás pripravili. V tomto článku sa venujeme poruchám príjmu potravy. Zamerali sme sa na 3 najčastejšie: anorexia, bulímia a záchvatové prejedanie. V článku nájdete charakteristické znaky pre každú poruchu a taktiež varovné signály, ktoré si treba všímať u konkrétnej osoby. Prečo sme sa rozhodli riešiť túto tému? Poruchy príjmu potravy sú v súčasnosti veľmi rozšírené psychické ochorenia a postihujú dievčatá a chlapcov v ktoromkoľvek veku. Ich neliečenie a včasné neidentifikovanie môže mať závažné fyzické a psychické následky. V súčasnosti je vyvíjaný obrovský tlak na to, aby sme vyzerali dobre, jedli zdravo a napriek rozšírenému trendu, ktorý podporuje akceptovanie všetkých typov postáv bez ohľadu na telesnú hmotnosť, (v angličtine body acceptance) sú často mladí ľudia v pubertálnom veku ľahko ovplyvniteľní rôznymi celebritami a ich vzhľadom na sociálnych sieťach a v médiách. Je dôležité, aby ste viedli svoje deti k zdravému životnému štýlu, ku ktorému patrí rozumné stravovanie bez extrémov a učili ich k tomu, aby prijímali svoje telo také, aké je. 
        V závere článku (je vo forme videa, stačí kliknúť na červené tlačidlo pre prehratie) sú kontakty pomoci, keby ste sa potrebovali obrátiť na ďalších odborníkov. 
        V prípade Vašich otázok, potrieb alebo potreby pomoci nás kontaktujte, aj tento mesiac sme tu pre Vás: romana.gacikova@zsknk.sk (školská psychologička); maria.gavendova@zsknk.sk a maria.moskalova.zsknk.sk (škoské špeciálne pedagogičky). 
        Všetkým prajeme dni plné zdravia a pohody a v súvislosti s blížiacimi prázdninami príjemné prežitie veľkonočných sviatkov.
                                                           Váš inkluzívny tím
    • Ako komunikovať s deťmi (nielen) o vojne a poskytnutie podpory v týchto dňoch
      • Ako komunikovať s deťmi (nielen) o vojne a poskytnutie podpory v týchto dňoch

      • 22. 3. 2022
      • Milí rodičia, pripravili sme si pre Vás letáčik s niekoľkými tipmi a radami pre komuniáciu s Vašimi deťmi o momentálnej situácii týkajúcej sa vojny na Ukrajine. Dianie v týchto dňoch zasiahlo istým spôsobom každého z nás, výnimkou nie sú ani deti. Je dôležité s nimi hovoriť o vojne, komunikovať o tom, čo cítia, čo prežívajú, z čoho majú strach. Nebojte sa ani vy priznať pred deťmi, že sa bojíte, máte obavy. Nezabúdajme, že sme v tom spolu. 
        Spomínaný leták je vo forme videa- stačí už len kliknúť na tlačidlo pre prehrávanie. Okrem tohto videa sme si pre Vás pripravili článok, taktiež vo forme videa, ktorý Vám môže poskytnúť cenné rady ako efektívne hovoriť s dieťaťom vo všeobecnosti a v rôznych situáciách. Nájdete v ňom nielen užitočné rady, ale aj konkrétne príklady a kontakty pomoci, na ktoré sa môžete obrátiť aj v súvislosti s momentálnou situáciou. Veríme, že v oboch videách nájdete to, čo potrebujete a budú pre Vás obohacujúce.
        V prípade Vašich postrehov, námetov, otázok, nás kontatujte, sme tu aj naďalej pre Vás: romana.gacikova@zsknk.sk (školská psychologička); maria.gavendova@zsknk.sk, maria.moskalova@zsknk.sk (školské špeciálne pedagogičky)
        Všetkým prajeme dni plné zdravia a pohody.
                                                                                Váš inkluzívny tím
    • Marec je mesiac kníh, ale čo na to dyslektik?
      • Marec je mesiac kníh, ale čo na to dyslektik?

      • 18. 3. 2022
      • V ďalšom našom článku vám ponúkame súhrn informácií k špecifickej poruche učenia - dyslexii. Ako sa prejavuje, v čom spôsobuje žiakom najväčšie problémy, možnosti zábavného precvičovania čítania a budovania vzťahu dieťaťa k čítaniu a ku knihám, aj keď to určite nie je jednoduché. Prajeme sebe i vám veľa trpezlivosti a priatia, lásky voči iným, aj k sebe samým. Za inkluzívny tím š.p. Mária Gavendová
    • Odporúčania pre učiteľov k aktuálnej situácii
      • Odporúčania pre učiteľov k aktuálnej situácii

      • 14. 3. 2022
      • Vážení kolegovia, vzhľadom k aktuálnej situácii týkajúcej sa rusko-ukrajinského konfliktu sme si pre Vás pripravili krátky manuál odporúčaní, ako pracovať s Vašimi žiakmi po návrate z jarných prádznin- od 14.3.2022. V dvojstranovom letáku nájdete rady a potrebné kroky ako viesť hodiny s deťmi v jednotlivých triedach. Chápeme, že aktuálne dianie nie je jednoduché a môžu prevládať aj negatívne emócie, preto sa nebojte o nich hovoriť so žiakmi. Sme v tom spolu.
        V prípade Vašich otázok alebo pripomienok kontaktujte: romana.gacikova@zsknk.sk- Vaša školská psychologička Romana Gacíková
        S pozdravom,  
                               Váš inkluzívny tím

         
      • Jarný tábor plný zážitkov

      • 23. 2. 2022
      • Cez jarné prázdniny  od 07.03.2022 do 11.03.2022 bolo opäť v centre  veselo. Prebiehal tu jarný prímestský tábor, ktorého sa zúčastnilo 16 detí. Pre deti bol pripravený pestrý program.  Každý deň bol iný a bohatý na zážitky.  

        Prvý deň sme dopoludnie odštartovali „zoznamovačkou“, nielen čo sa týka detí navzájom (nakoľko zastúpenie detí bolo z rôznych ročníkov), ale aj s programom a plánmi počas jednotlivých dní. Po zoznámení a oboznámení, sme sa vybrali na vychádzku do neďalekej osady „U Gavlasa“. Do osady vedie krásna trasa cez les. Je zaujímavá aj z turistického hľadiska. Pri vstupe do spomínanej osady sa nachádza kaplnka, ktorú postavil Mikuláš Gavlas po 2. svetovej vojne. Pri kaplnke pred osadou sme si oddýchli. Obdivovali sme stavbu Jaroslava Gavlasa - železnú mrežu, znázorňujúcu Božiu Matku v životnej veľkosti.

        Nasledujúci deň sme navštívili Kysuckú knižnicu v Čadci, kde sme strávili príjemné chvíle spojené nielen s prezentáciou a oboznámením sa s knižnicou ako takou, teda s jej funkciou a usporiadaním,  ale najmä tvorivými aktivitami pri príležitosti MDŽ, ktorý sme si pripomenuli práve v deň našej návštevy knižnice teda 08.03.2022. Deti si mohli vyrobiť malý darček, či už pre svoje mamičky alebo babičky.

        Tretí deň bol opäť trošku turistický. Naše kroky smerovali do nadmorskej výšky 560 m.n.m . teda k rozhľadni, ktorá sa týči nad mestom Krásno nad Kysucou v osade u Jantov na vrchu Diel. Pokračovali sme vyššie po schodoch až do vrcholu veže, odkiaľ sa nám naskytol nádherný pohľad na mesto a jeho okolie. Tiež sme navštívili aj stanicu DHZ v Krásne nad Kysucou, kde sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o práci a technike našich hasičov.

        Vo štvrtok sme cestovali „za hranice mesta“. Najprv vlakom  a potom autobusom až do obce Dlhé Pole, ktorá sa nachádza v okrese Žilina. Cieľom našej cesty bola návšteva Drotárskeho múzea Jozefa Holánika Bakeľa. Tu nás už očakával Juraj Šerík – umelecký drotár. Previedol nás múzeom, priblížil históriu drotárstva a jeho premenu z remesla na umenie. Pre deti mal pripravené tvorivé dielne, kde si mohli vyskúšať prácu s drôtom. Na základe praktickej ukážky a inštrukcii priamo umelcom si vyrábali predovšetkým srdiečka a prstene, ktoré si mohli zobrať. Za zvládnutie práce s drôtom, teda za absolvovanie „drotárskej skúšky“ získali svoj prvý „titul“ „DROTÁRSKY DŽAREK“ a stali sa tak drotárskymi učňami.

        Posledný deň bol plný hier. Dopoludnie bolo venované najmä športovým aktivitám v telocvični, pri ktorých sa u detí prejavila veľká zanietenosť a súťaživosť, ktorú následne zúročili popoludní pri „hľadaní pokladu“. Cesta za pokladom bola plná zábavy a príjemnej kolektívnej atmosféry, ktorá ich priviedli až k samotnému „pokladu“, ktorým boli odmeny pre každého účastníka tábora v podobe sladkej odmeny, drobnosti pre potešenie a diplomu.  Na záver animátorky deťom namaľovali tvár podľa ich želania. 

        Spoločne  sme prežili pekný táborový týždeň. Deti odchádzali domov spokojné, plné zážitkov a nových priateľstiev. Ďakujeme všetkým, ktorí „toto dielo“ pomohli uskutočniť – rodičom za dôveru, animátorom za nápaditosť ( Klárka, Terezka, Anetka, Paulínka) pracovníčkam Kysuckej knižnice, Šimašekovi z DHZ a samotnému umelcovi p. Šeríkovi. 

        Tešíme sa na ďalšie stretnutia.

         

        Mgr. Ondruška Martin

        vedúci CVČ

        ​​​​​​​

    • Dajme STOP Kyberšikane
      • Dajme STOP Kyberšikane

      • 3. 2. 2022
      • Milí rodičia,  po niekoľkých týždňoch sme späť spolu s informačným letáčikom, ktorý sa týka (nielen teraz) aktuálnej témy- kyberšikana. V tomto letáku (je vo forme 60-minútového videa) nájdete užitočné informácie o tom, čo vlastne kybernetická šikana je, ako sa môže prejavovať (jej formy) a čo je dôležité si všímať u obete. Okrem uvedených vysvetlení máte k dispozícii niekoľko kontaktov, ktoré môžete využiť, či už ako rodičia, ale aj vaše deti (žiaci). 
        Pamätajme, že kyberšikana sa týka nás všetkých a nemali by sme sa len nečinne prizerať. Preto prispejme k tomu, aby sa zastavilo ubližovanie a šírenie ubližovania, akým kyberšikana je. 

        Keďže tu máme začiatok nového kalendárneho roku, chceme Vám všetkým ako školská psychologička a špeciálne pedagogičky popriať úspešných 12 mesiacov plných zdravia, pohody a pozitívnych dní. Aj v tomto roku 2022 sa môžete na nás kedykoľvek obrátiť, sme tu pre Vás a pre Vaše deti: romana.gacikova@zsknk.sk (školská psychologička); maria.gavendova@zsknk.sk; maria.moskalova@zsknk.sk (školské špeciálne pedagogičky)

         
    • Kontakty

      • Základná škola, Mládežnícka 1343, Krásno nad Kysucou
      • 0911 916 160
      • 0911 916 160 - kancelária 0910 926 066 - riaditeľ 0948 094 262 - elokované pracovisko Kalinov
      • Mládežnícka 1343 02302 Krásno nad Kysucou Slovakia
      • 0948 081 189 - vedúca ŠJ
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje