• Novinky

    • Ktoré zručnosti a schopnosti potrebuje budúci prvák pre nástup do školy?
      • Ktoré zručnosti a schopnosti potrebuje budúci prvák pre nástup do školy?

      • 20. 4. 2023
      •       Pamätáte si na svoj zápis do prvého ročníka na základnej škole? Niektorým sa vybavia spomnienky o tom, ako pomenovávali farby, rátali do 10, viazali šnúrky či recitovali básničku. Pod pojmom školská zrelosť sa rozumie súbor rozumových, sociálnych, emocionálnych
        a praktických zručností, ktoré sú ukazovateľom toho, či je dieťa zrelé a pripravené na nástup do školy. Je dôležité, aby dieťa vedelo rozoznávať základné tvary, správne držať ceruzku, povedať svoje meno a adresu, dokázať vystrihnúť útvar alebo povedať jednoduchú rozprávku. Často sa zabúda aj na zručnosti vo vzťahu k rovesníkom, teda v sociálnych interakcíách a schopnosť zvládať náročné situácie, ktoré sa taktiež budú vyskytovať v školskom prostredí.
        Je pochopiteľné, že prostredie materskej školy sa nedá porovnávať so základnou školou. Dôležité je, aby si dieťa osvojilo všetky oblasti schopností a ďalej ich rozvíjalo, pretože spolu tvoria celok a navzájom sa dopĺňajú.
        V súvislosti s blížiacim sa termínom zápisu budúcich prváčikov (v dňoch 25.4.-26.4.2023) sme si pre Vás pripravili súbor letáčikov, v ktorých nájdete informácie týkajúce sa schopností Vášho budúceho školáka. Článok sa nachádza dole pod textom vo formáte PDF- stačí naň kliknúť. 
             Všetkým budúcim žiakom prvej triedy prajeme úspešný a príjemný zápis a Vám, milí rodičia a kolegovia, veľa chuti a motivácie do práce s deťmi. Koniec koncov, učíme sa celý život, nielen v škole.
                     Uvidíme sa o týždeň v utorok a stredu v popoludňajších hodinách. Tešíme sa na všetkých nastávajúcich prváčikov! :-)
                                                   
                               Za inkluzívny tím
                                                           Mária Gavendová, Mária Moskáľová, Romana Gacíková- špeciálne pedagogičky a školská psychologička
      • DEŇ NARCISOV

      • 19. 4. 2023
      • Vážení rodičia, pedagógovia, milí žiaci,

        deň narcisov je projekt, vďaka ktorému dokážeme každoročne pomáhať ľuďom bojujúcim s rakovinou. Aj naša škola sa už tradične zapája do tohto projektu. Prispením akejkoľvek sumy urobíte dobrý skutok a pomôžete chorým ľuďom lepšie zvládať ich ťažký osud. Zbierka sa bude konať 20. 4. 2023 v našej škole. Za dobrovoľný príspevok dostanete symbol tohto projektu – žltý narcis.

    • Ortorexia alebo keď sa zdravé stravovanie stáva nezdravým
      • Ortorexia alebo keď sa zdravé stravovanie stáva nezdravým

      • 14. 4. 2023
      •      ,,Nejem sladkosti ani tučné jedlo." Túto vetu vyslovilo množstvo ľudí a stále ich pribúda.
         V súčasnosti je úplne bežné, ak niekto konzumuje zdravé a ,,bio" potraviny, populárne smoothies či vegánske potraviny. Nie je nič zlé na tom, ak uprednostníme zleninový šalát s kuracím mäsom pred haluškami alebo pizzou. Problém nastáva, ak sa zo zdravého stravovania stane posadnutosť. 
        Pojem ortorexia, inak povedané chorobná tendencia jesť len zdravé potraviny, nie je úplne rozšírený medzi verejnosťou a mnohí ani nevedia, čo znamená a ako sa prajavuje. Spolu s anorexiou, bulímiou a záchvatovým prejedaním (venujeme sa im v článku Poruchy príjmu potravy-    nájdete v rubrike Na slovíčko so špeciálnym pedagógom a školským psychológom) patrí medzi poruchy príjmu potravy.
        Pre potrebu zvýšiť informovanosť o tejto poruche sme si pre Vás, milí rodičia, kolegovia a žiaci, pripravili článok, v ktorom sa venujeme ortorexii. Dozviete sa, čo je ortorexia, ako vzniká a jej základné prejavy spolu s možnosťami liečby. V závere článku sa nachádzajú kontakty pomoci na ďalších odborníkov, na ktorých sa môžete obrátiť. Dúfame, že v článku nájdete užitočné informácie, ktoré Vám môžu pomôcť, ak aj niekto z Vášho okolia trpí uvedeným problémom (nachádza sa dole pod textom v podobe linku- stačí naň kliknúť). 
        Nezabúdajme, že nie je tak dôležité, čo jeme, ale to, čo zožiera nás.
           
        V prípade Vašich námetov, postrehov alebo otázok nás kontaktujte, sme tu pre Vás aj v tomto ,,aprílovom počasí": maria.gavendova@zsknk.sk, maria.moskalova@zsknk.sk (školské špeciálne pedagogičky); romana.gacikova@zsknk.sk (školská psychologička)
                         Všetkým Vám prajeme príjemné prežitie prvých jarných dní a veľa zdravia a pohody.
                                         Za inkluzívny tím
                                                                      Romana Gacíková- Vaša školská psychologička 
         
    • Čítajme si spolu - spolupráca s rodičmi 3.C
      • Čítajme si spolu - spolupráca s rodičmi 3.C

      • 12. 4. 2023
      • Najvýznamnejšie pri výchove a vzdelávaní sú rodina a škola. Aktivita „Čítajme si spolu“ zapojila rodičov do života detí v škole a poskytla im informácie o tom, ako sa dieťaťu v škole darí. Spoločne mohli zdieľať radosť z úspechu svojich detí pri čítaní. Deťom, ktoré dobre zvládnu čítanie, ide celkovo učenie ľahšie.  Je preto dôležité udržať záujem dieťaťa o čítanie. Rodičia povzbudili deti aj vlastným čítaním.  Akcia poskytla rodičom možnosť pozorovať správanie dieťaťa počas školskej práce, porovnať úroveň čítania detí, pozornosti a aktivity počas práce, spoluprácu detí ako kolektívu. Podporila i spoluprácu detí a rodičov, ako aj spoluprácu medzi rodičmi. Umožnila rodičom stretnúť sa a porozprávať i mimo ZRŠ, čím vlastne posilňuje vzťahy v triede nielen medzi deťmi, ale i medzi rodičmi. Fotografie z akcie si môžete pozrieť vo fotoalbume.
         
    • Týždeň hlasného čítania - tretiaci prvákom
      • Týždeň hlasného čítania - tretiaci prvákom

      • 12. 4. 2023
      • Žiaci tretieho ročníka si pre svojich mladších spolužiakov prváčikov pripravili v marci - mesiaci kníh Týždeň hlasného čítania. Každý deň tretiaci čítali rozprávky o bračekoch mravčekoch z knihy Jozefa Pavloviča a následne prváci za asistencie tretiakov vypracovali pripravené pracovné listy. Deti boli veľmi šikovné, všetky úlohy zvládli, našli si aj nových kamarátov. Od svojich pani učiteliek dostali okrem odmien za prácu aj obrovskú pochvalu. Fotografie z akcie nájdete vo fotoalbume.
         
      • ZÁPIS ŽIAKOV DO 1.ROČNÍKA

      • 30. 3. 2023
      • Zápis žiakov do 1. ročníka sa uskutoční v Základnej škole, Mládežnícka 1343,

        Krásno nad Kysucou v pavilóne C (prvá budova od kultúrneho domu):

        25. 4. 2023 (utorok)  od 13.00 hod. do 16.30 hod.

        26. 4. 2023 (streda)  od 13.30 hod. do 15.30 hod.

        Na zápis je potrebné priniesť vyplnené tlačivá a 15 eur (príspevok na pomôcky).

        Online prihlášku (pod názvom Elektronická prihláška) bude možné vypísať od 3.4. 2023

        na webovej stránke školy: https://zsknk.edupage.org/

         

        tlačivá - zápis.docx

        zápis - pokyny.docx

         

         

         

    • Aspergerov syndróm- strašiak alebo iný druh geniality?
      • Aspergerov syndróm- strašiak alebo iný druh geniality?

      • 17. 3. 2023
      •      Hovorí sa, že marec je aj mesiacom kníh. Nie, nebojte sa, nebudeme sa venovať literatúre ani motivácii k čítaniu kníh. V súvislosti s prvým jarným mesiacom sa na našej škole venujeme nielen riešeniu konfliktov, ale aj rešpektovaniu inakosti a tolerancii odlišností. Preto sme si pre Vás, milí rodičia, kolegovia a žiaci, pripravili článok, ktorý úzko súvisí s rozdielnosťou a inakosťou. Aspergerov syndróm je forma autizmu a ide o vývinové ochorenie. Deti a dospelí s týmto syndrómom inak chápu, vidia a počujú svet okolo nás. Inak povedané, majú iné vnímanie ako my.
        V súčasnosti sa stále stretávame s nedostatočnými informáciami a pochopením tejto poruchy.
        V našom článku sa dozviete, čo je Aspergerov syndróm, na základe čoho sa diagnostikuje, jeho hlavné prejavy a ako môžu s takýmito deťmi pracovať učitelia v školách a rodičia komunikovať doma. V závere článku nájdete aj kontakty pomoci v prípade potreby obrátiť sa na ďalších odborníkov. Článok je dole pod textom vo forme linku- stačí naň kliknúť (dostupný aj na YouTube vo forme videa). Nezabúdajme, že aj títo ľudia majú právo patriť do spoločnosti. Je na nás, aby sme im pomohli žiť jednoduchšie aj s ich inakosťou. Veď predsa každý z nás je niečím výnimočný, čím je svet rozmanitý a zaujímavý. Veríme, že v článku nájdete užitočné informácie, ktoré Vám pomôžu lepšie poznať a pochopiť tento syndróm. 

              Všetkým prajeme príjemné a pekné dni.
                                                                        Za inkluzívny tím
                                                                                                      Romana Gacíková- Vaša školská psychologička
                                                                                                       
      • OZNAM

      • 17. 3. 2023
      • V stredu, 22. marca 2023, sa uskutoční celoštátne Testovania 9 2023. Z tohto dôvodu majú žiaci 7. a 8. ročníka v tento deň riaditeľské voľno. 

      • Jarný športovo - turistický tábor.

      • 9. 3. 2023
      • Cez jarné prázdniny  od 27.02.2023 do 03.03.2023 bolo opäť v centre  veselo. Prebiehal tu jarný prímestský tábor, ktorého sa zúčastnilo 16 detí. Pre deti bol pripravený pestrý program.  Každý deň bol iný a bohatý na zážitky.  

        Prvý deň sme dopoludnie odštartovali „zoznamovačkou“, nielen čo sa týka detí navzájom (nakoľko zastúpenie detí bolo z rôznych ročníkov), ale aj s programom a plánmi počas jednotlivých dní. Po zoznámení a oboznámení, sme sa vybrali na vychádzku do neďalekej osady „U Gavlasa“. Pri vstupe do spomínanej osady sa nachádza kaplnka, ktorú postavil Mikuláš Gavlas po 2. svetovej vojne. Pri kaplnke pred osadou sme si oddýchli. Obdivovali sme stavbu Jaroslava Gavlasa - železnú mrežu, znázorňujúcu Božiu Matku v životnej veľkosti.

        Nasledujúci deň sme navštívili priestory nášho mestského úradu. Tu nás privítal zástupca p. primátora p. Jaroslav Pagáč a usadil nás v kancelárii primátora. Porozprával nám, čo všetko sa na úrade deje, kto tu všetko pracuje a aj čo má na starosti. Ukázal  nám aj symboly mesta. Deti sa mohli pýtať  rôzne otázky. Na konci prehliadky sme dostali rôzne odmeny a sladkosti. Boli sme sa zahrať aj v detskom centre. Tu nás sprevádzala pani Šusteková. No a poobede hor sa na športovanie.

        Tretí deň sme navštívili Kysuckú knižnicu v Čadci, kde sme strávili príjemné chvíle spojené nielen s prezentáciou a oboznámením sa s knižnicou ako takou, teda s jej funkciou a usporiadaním,  ale najmä tvorivými aktivitami. Deti si mohli vyrobiť malý darček, či už pre svoje mamičky alebo babičky. Tiež sme navštívili aj stanicu DHZ v Krásne nad Kysucou, kde sme sa dozvedeli veľa zaujímavých informácií o práci a technike našich hasičov.

        Vo štvrtok sme sa opäť venovali turistike a vybrali sme sa po stopách našich vrabcov.

        Posledný deň bol plný hier. Dopoludnie bolo venované najmä športovým aktivitám v telocvični, pri ktorých sa u detí prejavila veľká zanietenosť a súťaživosť, ktorú následne zúročili popoludní pri „hľadaní pokladu“. Cesta za pokladom bola plná zábavy a príjemnej kolektívnej atmosféry, ktorá ich priviedli až k samotnému „pokladu“, ktorým boli odmeny pre každého účastníka tábora v podobe sladkej odmeny, drobnosti pre potešenie a diplomu.  Na záver animátorky deťom namaľovali tvár podľa ich želania. 

        Spoločne  sme prežili pekný táborový týždeň. Deti odchádzali domov spokojné, plné zážitkov a nových priateľstiev. Ďakujeme všetkým, ktorí „toto dielo“ pomohli uskutočniť – rodičom za dôveru, animátorom za nápaditosť ( Klárka, Terezka, Anetke)  p. Pagáčovi p. Šustekovej, pracovníčkam Kysuckej knižnice, p.Šimašekovi z DHZ. 

        Tešíme sa na ďalšie stretnutia.

         

        Mgr. Ondruška Martin

        vedúci CVČ

    • Otváracie hodiny v školskej knižnici - zmena
      • Vyučovanie v maskách

      • 15. 2. 2023
      • Fašiangy sa nám pomaly krátia, a preto si ich aj naša škola pripomenie tradičným vyučovaním v maskách v piatok 17. 2. 2023. Žiaci, ktorí sa chcú zapojiť do tejto veselej akcie, si do školy prinesú karnevalové masky, v ktorých sa budú učiť celé vyučovanie. Uvítame, ak sa do tohto netradičného vyučovania zapoja aj pedagógovia a ostatní zamestnanci školy. Deti, ktoré navštevujú ŠKD, budú pokračovať v karnevalovej zábave aj popoludní.

    • Ako zvládať stres u seba a svojich detí
      • Ako zvládať stres u seba a svojich detí

      • 14. 2. 2023
      •      Milí rodičia, kolegovia a žiaci. S príchodom nového mesiaca sa k Vám opäť prihovárame, tentokrát s témou stresu. Každý z nás ho zažil alebo zažíva v rôznych situáciách spolu so sprievodnými príznakmi tela, ako je potenie, červenanie, zrýchlený tep alebo zťažené dýchanie. Možno hovoríte sebe alebo deťom, aby toľko ,,nestresovali". Stresu sa nedá celkom vyhnúť, dokonca pozitívny stres v našom živote potrebujeme pre motiváciu k lepšiemu výkonu alebo dosiahnutiu lepších výsledkov. Mnoho detí zažíva stres v súvisosti so školským prostredím, v ktorom dostávajú rôzne úlohy, pokyny, testy a hodnotenia. Nikto z nás nie je dokonalý a niekedy sa stane, že je toho na nás veľa. Ako to teda zvládať a nezblázniť sa a byť vzorom pre Vaše deti? Odpoveďou môže byť pre Vás náš článok zaoberajúci sa problematikou zvládania záťaže, v ktorom nájdete cenné tipy, ako viesť deti k efektívnemu zvládaniu stresových situácií. Nebojte sa, ani na Vás, dospelých, sme nezabudli a veríme, že aj vy nájdete užitočné rady o tom, ako môžete zvládať záťaž. Nezabúdajte, že deti sa učia od dospelých, preto je dôležité, aby ste vedeli pracovať so stresom a umožnili osvojenie tejto schopnosti aj Vašim deťom. V prípade, ak by ste sa potrebovali poradiť s inými odborníkmi, v článku nájdete kontakty pomoci (na poslednej strane). Článok je vo forme videa (link pod textom, stačí naň kliknúť) dostupný aj na YouTube.
            Zároveň nám dovoľte, v tento Deň zaľúbených, Vám popriať veľa lásky, porozumenia a príjemných dní, nielen na Valentína, ale počas celého roka.
              Na záver Vám venujeme jeden citát o láske: ,,Viete, v čom je rozdiel medzi ,,mať rád" a ,,milujem ťa"? Keď máte radi kvetinu, proste ju odtrhnete. Ale keď nejakú kvetinu milujete, denne ju zalievate. Ten, kto tomu rozumie, rozmie životu."
         
                                           
        Za inkluzívny tím
                                                                        Romana Gacíková- Vaša školská psychologička
      • Vážení rodičia, pedagógovia, zamestnanci školy, milí žiaci,

      • 1. 2. 2023
      •  

        od dnešného dňa začína druhý polrok šk. roka 2022/2023. Za doterajšie úsilie dostali žiaci výpis vysvedčenia cez náš informačný systém EduPage. Do ďalšieho polroka prajeme všetkým veľa úspechov, trpezlivosti, tvorivosti a najmä veľa zdravia.

        Vedenie školy

    • Online katalóg
    • Otváracie hodiny v školskej knižnici
      • Otváracie hodiny v školskej knižnici

      • 18. 1. 2023
      • Milí žiaci,
        školská knižnica je pre vás otvorená
        v utorok od 11.30 do 14.00 a v stredu od 11.45 do 14.15.
        Do knižnice si prineste prezuvky. Tešíme sa na vás!
    • Hádky s tínedžerom alebo ako efektívne komunikovať s dospievajúcim
      • Hádky s tínedžerom alebo ako efektívne komunikovať s dospievajúcim

      • 12. 1. 2023
      • Milí rodičia, kolegovia a žiaci. S januárom sa spája nielen zimné obdobie, ale aj nástup nového roka. Mnohí si dávajú predsavzatia týkajúce sa zdravia, motivácie, práce či celkovej lepšej spokojnosti pre svoj život. Pre ,,naštartovanie" prvého mesiaca v roku sme si pre vás pripravili článok, ktorý sa venuje komunikácii s dospievajúcimi deťmi. V súčasnosti je komunikácia vplyvom moderných technológií akoby v úzadí, a preto sa stáva, že rozhovory absentujú alebo nie sú plnohodnotné. V prípade detí počas puberty určite nejeden rodič zažial situáciu, kedy nevedel, ako má s jeho dieťaťom hovoriť alebo riešiť rôzne situácie. V tomto článku Vám poskytneme rady a odporúčania pre efektívne spôsoby komunikácie s Vašimi dospievajúcimi deťmi. V závere článku nájdete kontakty pomoci odborníkov, na ktorých sa môžete obrátiť.
        Link na článok sa nachádza nižšie pod textom (dostupný aj na YouTube v podobe videa). 
         Pamätajte, že by sme nemali zabúdať, že nás potrebujú aj deti v období dspievania, kedy prechádzajú nielen fyzickými, ale aj psychickými zmenami. 
        V prípade Vašich otázok, pripomienok nás kontaktujte, sme tu pre Vás aj v roku 2023: maria.gavendova@zsknk.sk; maria.moskalova@zsknk.sk (školské špeciálne pedagogičky)
        romana.gacikova@zsknk.sk (školská psychologička)
        Zároveň Vám chceme popriať úspešný štart do tohto nového roka, veľa úspechov, zážitkov a splnených prianí.
                                      Za inkluzívny tím
                                                                   Romana Gacíková- Vaša školská psychologička
    • Darčeky nerobia Vianoce. Aké skutočné hodnoty by mali poznať deti (nielen) počas Vianoc?
      • Darčeky nerobia Vianoce. Aké skutočné hodnoty by mali poznať deti (nielen) počas Vianoc?

      • 8. 12. 2022
      •       Milí rodičia, kolegovia a žiaci. S príchodom decembra sa spája nakrajšie obdobie v roku. Mnohým sa vianočné sviatky spájajú s koláčmi, zemiakovým šalátom a kaprom, sledovaním vianočných rozprávok a sviatočnou atmosférou, kedy je celá rodina spolu. Určite sa viacerí zhodnete na tom, že na Vianoce sa najviac tešia práve tí najmenší- Vaše deti. K vianočným sviatkom patrí aj obdarovávanie darčekmi, ktoré každé dieťa s nadšením očakáva alebo Vám neraz rozpráva o tom, čo by si želalo nájsť pod stromčekom. 
        Popri všetkému predvianočnému sresu, upratovaniu, pečeniu, nákupu darčekov zabúdame na skutočné hodnoty, ktoré predstavujú symbol Vianoc, a ktoré by mali poznať aj deti. Čo by malo byť pre deti hodnotné počas Vianoc, a nie darčeky? Ako ich viesť k skutočným hodnotám? Odpovede na tieto otázky nájdete v článku, ktorý sme si pre Vás pripravili. Nájdete v ňom niekoľko tipov, ako si užiť adventné obdobie spolu s časom Vianoc. Myslite na to, že pre deti sú dôležité hlavne zážitky, ktoré si vytvárajú v rodinách. Nie sú to kopy drahých darov, ale rodina, ktorá dáva Vianociam pravý zmysel. 
        Článok sa nachádza pod textom vo forme videa (stačí kliknúť na priložený link). Veríme, že čítanie Vám prinesie zaujímavé informácie spolu s príjemnou hudbou (určite ju všetci poznáte). V prípade Vašich otázok, pripomienok, námetov na ďalšie články alebo letáčiky nás kontaktujte, aj v decembri sme tu pre Vás: maria.gavendova@zsknk.sk; maria.moskalova@zsknk.sk (školské špeciálne pedagogičky); romana.gacikova@zsknk.sk (školská psychologička)
              Na záver Vám chceme, v mene celého inkluzívneho tímu, popriať pokojné a radostné vianočné sviatky plné lásky, pohody, jedinečných okamihov, smiechu a výnimočných spomienok. Nech tento nádherný čas prinesie svetlo šťastia v každom z nás :-)

                                                  Za inkluzívny tím 
                                                                               Romana Gacíková-Vaša školská psychologička
    • Kontakty

      • Základná škola, Mládežnícka 1343, Krásno nad Kysucou
      • 0911 916 160
      • 0911 916 160 - kancelária 0910 926 066 - riaditeľ 0948 094 262 - elokované pracovisko Kalinov
      • Mládežnícka 1343 02302 Krásno nad Kysucou Slovakia
      • 0948 081 189 - vedúca ŠJ
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje